Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Vijesti / Rade Šerbedžija: Ja sam Srbin, stopostotni!

Rade Šerbedžija: Ja sam Srbin, stopostotni!

U intervju za “Večernje Novosti”, poznati glumac Rade Šerbedžija, između ostalog, kazao je da je on stopostotni Srbin.

Na pitanje “Imate li potrebu da na jednom mjestu budete svoj na svome” Šerbedžija je kazao kako “pored što je stopostotni Srbin, voli i svoju domovinu u kojoj je rođen”.

– Ja sam odavno svoj na svome. Kad jednom postaneš stranac nikada više ne možeš nazad. Rekao mi je veliki hrvatski pjesnik Danijel Dragojević: “Uh, što ti zavidim, ti si ono što ja sanjam cijeli život, da postanem stranac u vlastitoj zemlji”. Ima u tome nekakve ljepote. To je donhuanizam, ne u smislu osvajanja žena, nego kao samoća, kao filozofska kategorija. Kada jednom to osjetiš nekako ti postaje slatko, zavodljivo. I s druge strane, kad si stranac negdje, na drugi način si građanin planete, mala je jedna zemlja. Prepoznajući to u sebi, osjećam ljubav i posebno lokalni patriotizam prema mojoj nacionalnosti i porjeklu. Ja sam Srbin, stopostotni! Isto tako volim i domovinu gdje sam rođen. Jer, nisu me samo otac i majka napravili, napravile su me i ličke planine, onaj moj Velebit i Jadransko more koje volim cijelog života. Napravili su me kao mladog čovjeka zagrebačka akademija i teatar, isto kao i Beograd u koji sam dolazio, bilježio prve uspjehe i snimao filmove – izjavio je Šerbedžija.

 

Check Also

IZETBEGOVIĆ PORUČIO RADONČIĆU, DODIKU I ČOVIĆU: “Državom će vladati samo Bosanci i Hercegovci, nema otcjepljenja, ni trećeg entiteta!”

– Dodik je odstranjen iz vlasti na državnom nivou, iz diplomatskih predstavništava, završio je na …