Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Politika / Rusi pokušavaju namjestiti izbore u Njemačkoj? Berlin: Sve shvatamo vrlo ozbiljno

Rusi pokušavaju namjestiti izbore u Njemačkoj? Berlin: Sve shvatamo vrlo ozbiljno

Njemačka obavještajna agencija (BfV) potvrdila je da je hakerski napad na Organizaciju za evropsku sigurnost i suradnju (OESS) u decembru prošle godine koristio istu “napadačku infrastrukturu” kao i hakiranje njemačkog parlamenta iz 2015. godine, koje se pripisuje ruskoj hakerskoj skupini APT28.

Prošlog mjeseca je BfV uočio korištenje velikih financijskih sredstava i raspoređivanje ruskih propagandnih alata za objavljivanje dezinformacija usmjerenih na destabilizaciju njemačke vlade. Rusija, međutim, negira bilo kakvu umiješanost u cyber-ratovanje protiv zapadnih vlada i institucija.

Steffen Seibert, glasnogovornik vlade, rekao je da će Njemačka koristiti sva moguća sredstva za istraživanje širenja lažnih online vijesti, dodajući da je najbolji odgovor na to njihova veća transparentnost.

– Mi se bavimo fenomenom dosad neviđenih dimenzija – rekao je.

U OESS-u, koja ima 57 članova, uključujući Rusiju i SAD, su izvijestili da su bili meta hakerskog napada prošlog mjeseca, ali su odbili komentirati navode francuskog Le Mondea da je za to bio odgovoran APT28.

Osvrćući se na ovaj cyber-napad, glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova Martin Schaefer je rekao:

– Mi taj incident u vezi s mogućim hakerskim napadom na OESS razmatramo vrlo ozbiljno, a vrlo ozbiljno shvaćamo i sve druge takve slučajeve. Očito je da moramo napraviti sve što je u našim mogućnostima kako bismo spriječili takve incidente – kazao je on.

U ponedjeljak je Kremlj osudio izvještaj američke obavještajne službe prema kojem je Rusija pokušala utjecati na ishod izbora u SAD-u u korist Donalda Trumpa, rekavši da nema nikakvih dokaza da su ruski dužnosnici bili u to uključeni.

Njemački dužnosnici su rekli da Berlin razmatra mogućnost stvaranja zasebne službe ogranka vladinog ureda za medije, koji će procjenjivati i odgovarati na lažne vijesti. Češka je prošlog mjeseca najavila sličan potez.

No, izvori upoznati s ovim problemom kažu da su sva ta nastojanja još u povojima i da ne mogu rezultirati nikakvim konkretnim koracima, izražavajući zabrinutost zbog vladine želje da pokuša utjecati na novinske izvještaje u izbornoj godini.

Angela Merkel, koja je snažno kritizirala umiješanost Rusije u događanja u Ukrajini i inicirala sankcije protiv Moskve, nada se da će dobiti četvrti mandat na mjestu kancelarke.

 

Check Also

ŠTA JE UZROK NERVOZE KATARSKOG EMIRA I ERDOGANA? Samit u Rijadu na površinu izbacio nove saveze i partnerstva te distanciranje od Katara i Turske

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajjip Erdogan je obavio telefonski razgovor sa katarskim emirom Tamim bin …