Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Zanimljivosti / Svijetu prijeti zla sudbina: Otkriveno šta bi nas moglo uništiti

Svijetu prijeti zla sudbina: Otkriveno šta bi nas moglo uništiti

Profesor ekologije i matematike Petr Turčin sa univerziteta u Connectucutu vjeruje da savremenoj civilizaciji nije ostalo još puno vremena. On tvrdi da se uspod i pad civilizacija može izračunati jednostavnom matematičkom jednačinom.

Navodi kako matematika, koliko god nekima to čudno zvučalo, može itekako objasniti ljudsko ponašanje. Upravo to uspjelo je njemu metodom takozvane kliodinamike, tvrdi. Radi se o transdisciplinarnoj grani koja historija doživljava kao prirodnu nauku.

Turčin je prvo računarskim metodama proučavao prošlost, a prije tri godine ta saznanja počeo je koristiti za predviđanje budućnosti, piše Daily Mail.

Prema njegovoj računici, svijet čekaju godine velikih političkih turbulencija.

‘Društvena nestabilnost i političko nasilje eskalirat će u 2020-ima, a zadnji američki predsjednički izbori itekako dokazuju da u tim predviđanjima ima istine. Ovim metodama nemoguće je sa sigurnošću reći što će sve dogoditi, ali mogu se najaviti trendovi’, objasnio je Turčin.

Najviše ga zabrinjava faktor dominacije elita, koji je već prisutan u svijetu i dosta naglo raste.
Turčin kaže kako je broj bogataša sve veći, a to dodatno povećava jaz između visokih slojeva u društvu i siromašnih. Kao posljedice navodi sve lošiji životni standard, nekvalitetnu zdravstvenu brigu te sve veće životne troškove.

‘Umjesto da ih doživljavamo kao najavu za apokalipsu, iz ovih teorija trebali bismo učiti i napraviti sve što možemo kako bismo zaustavili zlu kob koja nam prijeti’, objasnio je profesor.

 

Check Also

BELGIJSKI MEDIJI : Sve laži i podmetačine u vezi raspada i rata u bivšoj SFRJ

Srbija je danas jedina država bivše Jugoslavije, pored Makedonije, koja je još uvek multinacionalna. S …