Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Home / Politika / Uporedio proslavu dana RS sa danom osnivanja NDH-a : DSS traži da UN hitno opozove Valentina Inzka

Uporedio proslavu dana RS sa danom osnivanja NDH-a : DSS traži da UN hitno opozove Valentina Inzka

Demokratska stranka Srbije ocijenila je danas da je Vijeće sigurnosti UN dužan da hitno opozove visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentina Inzka zbog izjave u kojoj je uporedio proslavu dana RS sa danom osnivanja Nezavisne države Hrvatske u Drugom svjetskom ratu.

– Bez obzira radi li se o sramotnom neznanju ili nekontrolirano ispoljenom ličnom uvjerenju, Inzko je prešao granicu i sebe konačno učinio nepodobnim za obavljanje dužnosti na koju ga je Vijeće sigurnosti postavio još 2009. godine. Kontinuirano kršenje odredbi Dejtonskog sporazuma kojim su utvrđena ovlaštenja visokog predstavnika, neskrivena pristrasnost i neprijateljski stav u odnosu na RS zahtjeva odluku o njegovoj smjeni – navodi se u saopćenju.

Inzko je jučer rekao da bi secesionističke namjere predsjednika RS Milorada Dodika, koje je naznačio svojom izjavom da RS teži pripajanju Srbiji, definitivno značile prekoračenje “crvene linije”.

– Za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska BiH i RS koja je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. godine u Dejtonu. Ako bismo počeli slaviti praznike kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosjetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana NDH – rekao je Inzko.

DSS je ocijenila da bi se smjenjivanjem Inzka zaštitio ugled UN i da bi imenovanje novog, kompetentnog i nepristrasnog visokog predstavnika omogućilo korektno sprovođenje civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma.

– Eventualna šutnja međunarodne zajednice na skandalozno ponašanje Valentina Inzka poslala bi zabrinjavajuću, prijeteću poruku da ima istine u njegovoj izjavi da će dejtonske BiH biti u budućnosti sve manje i manje, a da će biti više Brisela – navodi se u saopćenju DSS-a.

 

Check Also

ŽESTOKE REAKCIJE IZ BEOGRADA: “Thompson peva na mestu gde su klali Srbe”

“Koncert ustaškog pevača Marka Perkovića Tompsona održaće se u Mostaru i to na mestu koje …